Mobbning

posted in: berättelser | 0

1050189404_fdb15e9155_o

Jag vill berätta om mobbningens effekter. Född i slutet på 70-talet gick jag i grundskola på 80- och 90-talet. Jag var mobbad från första klass i grundskola till första klass på gymnasiet. Vad jag blev utsatt för är inte så intressant, konsekvenserna är mer intressanta. Jag blev utsatt för fysiskt och psykiskt våld, allt från stulna kläder på gympan till fasthållen och slagen på biljardbordet.

Jag blev rädd att gå till skolan och fick mycket ont i magen, vilket resulterade i medicin mot magkatarr. Jag var hemma en tredjedel av skoltiden, satt och läste skolböckerna hemma, tittade på tv och byggde legomodeller. Jag hatade skolan. När det kom nyheter om jordbävningar på avlägsna platser så önskade jag det djupaste att vi skulle få jordbävningar. För när det är jordbävning så är skolan stängd och det jag mest av allt önskade var att skolan skulle stänga igen.

Skolans personal borde skyddat mig! Jag har alltid haft läshuvud och tycker om att lära mig nya saker. Mobbingen i skolan för 20 år sedan gör sig påmind som mardrömmar och nattskräck. Effekterna av mobbning har bidragit till att jag aldrig haft ett regelbundet arbete. Mobbning skapar djupa ärr, både fysiska och mentala.

Mobbning i unga år kan resultera i ett livslångt utanförskap.

http://friends.se/fakta-forskning/om-mobbning/statistik-om-mobbning/

60000 barn mobbas varje år

20% av alla barn har någon gång blivit kränkta av andra elever